Kesäisiä vinkkejä juhannukseen ja loman viettoon

Kevään juhlakauden; äitienpäivän, helluntain, koulujen lopettajaisten ja valmistujaisten jälkeen seuraa kauan odotettu kesä ja suurimmalla osalla suomalaisista myös loma! Vaikka suosituin lomakuukausi tilastojen mukaan on heinäkuu, alkaa monilla loma jo juhannukselta. Eniten loma-ajalta toivotaan lepoa ja rentoutumista ja niinpä mm. mökkeily siintää monen suomalaisen mielessä. Suomessa olikin vuoden 2021 tilaston mukaan kaikkiaan 508 919 kesämökkiä.

Juhannus – keskikesän juhla

Keskikesän juhla – juhannus – kutsuu luonnon helmaan joko mökille, telttailemaan, piknikille jne. Juhannus on valon ja keskikesän juhla, jota vietetään kesäkuun lopussa kesäpäivänseisauksen tienoilla. Nykyisin juhannusta juhlitaan Suomessa kesäkuun 20. ja 26. päivien välisenä lauantaina. Monet kristilliset kirkkokunnat viettävät juhannusta Johannes Kastajan syntymäpäivänä, mistä tulee nimi juhannus. Joissakin murteissa juhannusta kutsutaan mittumaariksi (ruots. midsommar, keskikesä). Juhannus on liputuspäivä ja ainoa päivä vuodessa, jolloin Suomen lippu saa liehua salossa koko yön.

Juhannustaiat ovat osa juhannuksen juhlintaan liittyvää kansanperinnettä. Entisinä aikoina juhannuksena tehtiin taikoja lähinnä naimaonnea ja tulevaisuutta varten. Tunnetuin juhannustaika lienee kerätä seitsemän erilaista kukkaa tai yrttiä tyynyn alle juhannusyöksi. Perinteisen uskomuksen mukaan on erityisen tärkeää poimia kukat tai yrtit seitsemältä eri niityltä. Kun toimii ohjeen mukaan, voi nähdä tulevan aviopuolisonsa unessa.

Juhannussauna – vanha juhannusperinne

Juhannuksen tärkeisiin perinteisiin kuuluu mm. juhannussauna koivuvihtoineen. Juhannussauna eroaa muista saunapäivistä siinä, että pelkän peseytymisen sijaan tärkeäksi koetaan myös saunomisen tunnelma ja henkinen ulottuvuus. Usein sauna pestään hyvin ennen juhannusta, vaikka muutoin entisaikojen tapa tehdä kodin suursiivous juhannukseksi ei enää yleisesti ole käytössä.

IDEA

Vietä rauhoittava ja tunnelmallinen juhannuksen saunahetki:

Sido juhannusvihta tuoreista ja nuorista koivunlehdistä, jolloin vihta on erityisen pehmeä ja hyvältä tuoksuva. Katson vinkit vihdan tekemiseen.

Ota mukaan juhannussaunaan erilaisia tuoksuja joko löylykauhaan veteen sekoitettavaksi tai peseytymistä varten.

Saunahunajat, luonnonsaippuat sekä muut hemmottelut kuuluvat osana saunaperinteeseen. Luonnon mehiläisvahasta tehty kynttilä tuo hämärään saunaan rauhoittavaa tunnelmaa.

Kesän suurin ruokajuhla

Herkullinen juhannusruoka kuuluu juhannussaunan, juhannuskokon ja juhannustaikojen ohella juhannusaaton ohjelmaan. Juhannuksena pöytään katetaan perinteisesti uuden sadon herkkuja, kuten uusia perunoita ja mansikoita sekä raikkaita kesäjuomia, kalaa, grilliruokaa, kesäisiä salaatteja, helppoja jälkiruokia, jne.

IDEA

Kokeile seuraavaa herkullista juhannusmenua: Ohrarieskaa, loimulohta ja kotijuustoa . Juhannuksena voi valmistaa monia muitakin perinteisiä tai retrohenkisiä ruokia. Katso kirjan, Retroruokaa – Makumuistoja menneiltä vuosikymmeniltä ruokaideat.

Miten valmistautua lomaan?

Vaikka osa lomasta vietettäisiinkin mökillä, haluavat monet kokea lomalla seikkailuja ja etsiä uusia virikkeitä. Kesän 2021 tilaston mukaan suomalaiset tekivät noin 600 000 vapaa-ajanmatkaa ulkomaille. Samana vuonna myös kotimaan vapaa-ajan päivämatkoja tehtiin lähes 12 miljoonaa.

Erityisesti naiset kokevat tärkeäksi lomaan valmistautumisen. Vain pieni osa suomalaisista ei valmistaudu lomaan mitenkään. Naisille tyypillistä on mm. laihduttaminen, uusien vaatteiden hankkiminen, käsien-, jalkojen- ja vartalonhoito sekä liikunnan harrastaminen. Myös miehet valmistautuvat usein loma-aikaan liikuntaa harrastamalla.

Jos loma suuntautuu esimerkiksi ulkomaille, valmistautuvat erityisesti nuoremmat (25–35-vuotiaat) ja vanhemmat (55–65-vuotiaat) matkalle hakemalla ja lukemalla ennakkotietoa lomakohteesta. Jos lomasuunnitelmissasi on esimerkiksi matka Portugaliin, niin tietoa portugalilaisesta viini- ja ruokakulttuurista löydät täältä.

IDEA

Viini- ja ruokamatkailua voi toki harrastaa kotimaassakin esimerkiksi bongaamalla marjaviinitiloja. Seuraavista artikkeleista (Viinihetki-blogi) löydät mielenkiintoisia kesäisiä tutustumiskohteita:

Marjaviiniä maistelemassa Alahovin viinitilalla

Marjaviiniä maistelemassa Valamon luostarissa

Marjaviiniä maistelemassa Hermannin viinitornissa

Rentouttavaa kesää ja loma-aikaa!

Lähteitä:

Tilastokeskus

Rantapallo

Saunatietoa


Lue myös:

Loppukevään juhlia – äitienpäivästä valmistujaisiin

Jätä kommentti