Aromaattiset tuoksut ja eteeriset öljyt hyvinvoinnin lähteenä

Tuoksut herättävät tunteita ja voivat viedä aikamatkalle kauas menneisyyteen. Tuoksut jättävät muistoihimme vahvemman muistijäljen, kuin esimerkiksi näkö tai kuulo. Monet lapsuuden muistot liitetään vahvasti tuoksuihin, vahvimpia ovat jo 5–12-vuotiaana aivoihimme taltioituneet tuoksumuistot.

Tuoksut myös hoitavat meitä. Tuttu aromi vie aikamatkalle menneisyyden merkitykselliseen hetkeen tai paikkaan ja tuo mieleen vaikkapa mummolan, ensimmäisen koulupäivän tai ensirakkauden. Tuoksujen on kautta historian tiedetty vaikuttavan ihmisen käyttäytymiseen ja hyvänolontunteeseen. Tuoksu on aina subjektiivinen kokemus, johon vaikuttavat elämäntilanne, ympäröivä ympäristö, muistot, tunteet ja tietenkin hajuaistin herkkyys.

Ihmiset eroavat toisistaan paljon sen suhteen, kuinka miellyttävänä tai tuttuna jokin tuoksu tai haju koetaan ja millaisia mielikuvia se herättää. Tuoksujen avulla on mahdollista rentoutua, lievittää stressiä, keskittyä paremmin ja piristyä arjen keskellä.

Aromaattiset tuoksut ja eteeriset öljyt hyvinvoinnin lähteenä. Kukan tuoksu. Opinpuu

Tuoksut ja tunteet

Tuoksut ovat vahvasti yhteydessä tunteisiin, koska hajusignaali kulkee ensimmäisenä aivojen tunnekeskukseen. Limbinen järjestelmä on aivojen toimintayksikkö, joka käsittelee tunteita. Se on yksi aivojemme vanhimmista osista. Se sijaitsee syvällä aivoissa ja muodostaa ryhmän rakenteita keskiaivojen ympärille. Nämä rakenteet liittyvät hajuaistiin, tahdosta riippumatta ohjautuviin toimintoihin, tunteisiin ja käytökseen.

Tuoksumolekyylien haistamisen ja sisään hengittämisen avulla tietyt aivojen alueet aktivoituvat. Ne laukaisevat signaalin, joka välitetään hajuhermon välityksellä heti aivojen limbiseen järjestelmään. Heti kun signaali on saapunut limbiseen järjestelmään, tunteet ja tunnetilat heräävät.

Hajuaistilla on suurempi merkitys kuin tiedämmekään

Länsimaissa hajuaisti on valitettavasti laiminlyödyin aisti ja meillä arvostetaan enemmän näkö- ja kuuloaistia. Idässä sen sijaan tuoksuille ja hajuille annetaan suurempi painoarvo, ja esimerkiksi intialaisessa vedafilosofiassa aistien monimuotoisuutta ja yhtenäisyyttä pidetään tärkeänä. Myös Lähi-idässä suitsukkeet, kukat ja hajuvedet levittävät tuoksujaan kaikkialla.

Ihminen tunnistaa noin neljätuhatta erilaista hajua. Hajuaineet joutuvat nenäontelossa tekemisiin 20 miljoonan hajusolun kanssa. Solujen pinnalla on erilaisia reseptoreja eri tuoksuja varten. Reseptori toimii kuin lukko, joka aukeaa, kun oikea molekyyli osuu paikalle. Se saa reseptorin reagoimaan ja vapauttamaan signaalin, joka kulkee aivojen hajukeskukseen.

Ihmisellä on satoja hajureseptoreja. Jokaisella hengenvedolla imemme tuoksuja, joiden informaatio tallentuu aivoihimme. Yksikään kerrankin taltioitu tuoksu ei unohdu – vaan tulee jälleen mieleen uudelleen havaittaessa.

Aromaattiset tuoksut ja eteeriset öljyt hyvinvoinnin lähteenä. Sitruuna- ja appelsiiniviipaleet, öljypullot. Opinpuu

Eteeriset öljyt ja aromaattiset tuoksut hyvinvoinnin lähteenä

Aromaterapialla tarkoitetaan kokonaisvaltaista vaikuttamista sekä kehoon että mieleen tuoksujen avulla. Luonnonpuhtaat eteeriset öljyt ovat todellisia voimapakkauksia, jotka vaikuttavat kokonaisvaltaisesti ja yksilöllisesti fyysisellä ja psyykkisellä tasolla. Jo aavistus tuoksua voi laukaista meissä voimakkaita tunteita ja siten vaikuttaa positiivisesti hyvinvointiimme.

Aromaattiset eteeriset öljyt ovat tiivistettyjä kasviuutteita. Öljyjä saadaan kasvien lehdistä, varsista, hedelmistä, kukkien terälehdistä, puun kuoresta ja puuosasta. Luonnossa kasvien aromit haihtuvat hitaasti, mutta kun kasvia kuumennetaan tai murskataan, aromit vapautuvat nopeasti. Valmistustapoja on useita, kuten esimerkiksi vesihöyrytislaus ja kylmäpuristus.

Eteeristen öljyjen käyttötapoja

Eteerisiä öljyjä valmistavat useat eri tuottajat. Öljyjä valittaessa on hyvä tarkistaa, että tuotteen sisältö on joko puhdasta laimentamatonta eteeristä öljyä (100%) tai kasviöljyllä/alkoholilla laimennettua. Jos tuotteessa tai ohjeessa mainitaan, että öljyä voidaan laittaa suoraan iholle, sen tulee olla laimennettua. Eteeristen öljyjen käyttö sisäisesti tulee tapahtua aina koulutetun aromaterapeutin ohjauksessa.

Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää usealla eri tavalla. Hieronnassa niiden teho on voimakkaimmillaan. Tällöin öljyt pääsevät vaikuttamaan sekä ihon että hengityksen kautta elimistöön. Öljyjä voidaan lisätä diffuuseriin, kylpyveteen tai käyttää emulsioina ja linimentteinä.

100-prosenttistä eteeristä öljyjä ei koskaan saa käyttää sellaisenaan suoraan iholle, vaan se on aina laimennettava joko öljyyn tai nesteeseen. Öljyjä voi yhdistellä keskenään – yhtä aikaa käytettäväksi suositellaan yleensä korkeintaan neljää öljyä. Koulutetut aromaterapeutit voivat käyttää eteerisiä öljyjä myös moniin hoidollisiin tarkoituksiin.

Aromaattiset tuoksut ja eteeriset öljyt hyvinvoinnin lähteenä. Eteeriset öljypullot ja tuoksutuotteet. Opinpuu

Luo kotiisi oma aromikeidas

Eteeristen öljyjen maailma on laaja. Rentouttaviin ja virkistäviin tarkoituksiin löytyy runsaasti erilaisia tuoksuja. Tuoksut vaikuttavat tunnetiloihin ja aisteihin eri tavoin. Esimerkiksi sitruunan raikastava tuoksu aktivoi aisteja, lisää virkeyttä ja keskittymiskykyä sekä kohottaa mielialaa. Bergamotin tuoksu rauhoittaa, rentouttaa ja edistää keskittymistä. Timjami on innostava, aktivoiva ja vahvistava. Setrin tuoksu taas rauhoittaa, vahvistaa, tasapainottaa… jne. 

Saksalaisen hyvinvointi- ja kosmetiikkatuotteiden valmistajan LR Health & Beauty Systemsin – tuoksuperheen eteeriset öljyt ja niiden yksilölliset tuoksusävyt jaetaan kolmeen kategoriaan: pää-, sydän-, ja pohjatuoksuun. Se, mihin kategoriaan öljy luokitellaan, riippuu kyseisen tuoksun luonteesta.

Päätuoksu on haihtuva ja kevyt (esim. sitruuna), kun taas sydäntuoksu kehittyy hitaasti ja voimakkaasti. (esim. laventeli). Pisimpään säilyy pohjatuoksu, joka on usein maanläheinen tuoksu (esim. setri). Yksittäisöljyjä sekoitettaessa ne tuottavat yhdessä harmonisen tuoksuelämyksen.

LR eteerisiä öljyjä ja muita tuoksutuotteita voit käyttää rentoutumiseen, rauhoittumiseen, hyvän mielen lisäämiseen, virkistymiseen, voimantunteen lisäämiseen jne:

1. HUONETUOKSUNA

Käytä tuoksuvälineitä, kuten esim. tuoksulamppuja tai diffuusereita aromaattisen tuoksun luomiseksi kotiisi.

2. LR-HOITOÖLJYYN SEKOITETTUNA

Sekoita muutama tippa yhtä tai useampaa eteeristä öljyä erilliseen hoitoöljyyn positiivisen vaikutuksen luomiseksi iholle ja aisteille. Näin voit luoda täysin oman yksilöllisen tuoksusekoituksesi ja aromimaailmasi.

3. VALMIINA TUOKSUSEKOITUKSINA

Voit valita ja nauttia neljästä erilaisesta aromaattisesta tuoksumaailmasta LR ihonhoitotuotteiden ja valmiiden suihkutettavien huonetuoksujen avulla. Jokainen neljästä tunnemaailmasta hemmottelee sinua eri tavoin riippuen siitä, millaista tunnetilaa toivot.

LR – aromiopas ”Feel the Soul of Nature – Aromien maailma mielesi hyvinvoinniksi”sisältää 31 sivua yksityiskohtaisia ohjeita eri tuoksutuotteiden käytölle sekä ohjeita ja ideoita myös omille ”resepteille”. Aromiopas on jokaisen tuotelähetyksen liitteenä.

Lähteet ja lisätietoa:

LR Feel the Soul of Nature – tuotekäsikirja

Terve.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s